POLE, Garantie op groei van mensen en teams

Nuth en POLE groep duurzaam door!

In de aanloop van de dag van de duurzaamheid bleek de jarenlange samenwerking van de Gemeente Nuth met de POLE groep een mooie opmaat voor een bredere samenwerking. Sinds enkele maanden is het duurzaamheidspunt aan de Markt in Nuth ook de werk- en broedplaats voor de POLE consultants. Samen met andere gebruikers is dit kantoor verbonden via duurzaamheid met tal van POLE initiatieven. Voor POLE is het belangrijkste beleidsspoor Educatie projecten uit te voeren binnen alle scholen in de gemeente.

Dit jaar kwam hier de organisatie van de Dag van Duurzaamheid bij. Met alle bedrijven en medewerkers van het duurzaamheidspunt Nuth kreeg deze dag een mooie invulling. Duurzaamheid is het thema waarin we samen moeten optrekken, stelt Burgemeester Schmalschläger in haar korte toespraak. Ze doelt op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, de burgers, de scholen en de kinderen en natuurlijk de bedrijven.

Dit wordt door POLE directeur en gedragswetenschapper F. Göbbels onderstreept in zijn interview met de krant. Samen met hoogleraar sociaal leren en duurzame ontwikkeling Wals werkt hij samen in het project Global Ecological Society voor duurzaam en betekenisvol onderwijs. Bewustwording dat we ernstige problemen hebben waar we met zijn allen de gevolgen moeten dragen is voldoende aanwezig bij de mensen, blijkt uit onderzoek. Het gedrag dat hier het beste bij zou passen laten we echter nog onvoldoende zien. Zaak om alvast te investeren bij de groep die het verschil kunnen maken; de kinderen. School speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol, maar in het proces van gedragsverandering zijn ouders en de buurten ook aan zet. De dag van de duurzaamheid in Nuth is dan ook met dit in het achterhoofd op touw gezet. Scholieren blijken echte wereldverbeteraars als het gaat om duurzaam gezond bewegen, hergebruik van stoffen in nieuwe kleding en het geven van advies.

In verandertrajecten is de volgende stap het blijven doen en het gedrag als gewoonte laten inslijten. Dit is dan ook de fase dat je er niet meer hoeft na te denken over de noodzaak van duurzaam gedrag voor een betere toekomst, maar gewoon duurzaam doet. POLE zal dan ook t/m 2017 hun educatieproject op de scholen verder uitrollen en verduurzamen. Op vrijdag 17 juni 2016 gaan alle scholen de strijd aan in de POLE ECO Challenge. Dan is er bekend wie een heel jaar lang het meest duurzame gedrag heeft laten zien en weten we wie zich een jaar lang de duurzaamste school van Nuth mag noemen.

Meer weten over onze duurzaamheidsprojecten op scholen neem dan contact op met ons via het contactformulier of kijk op www.ecochallenge.nl.